fbpx

Živite život kakav zaslužujete

Trenuci sreće – ili trajna sreća – šta vam je važnije?

Život je put sa puno različitih pravaca – izbora i samo od nas zavisi kojim od njih ćemo krenuti.  Ako se prepustimo unutrašnjem vodjstvu, slušamo svoje srce i sledimo svoj osećaj – šanse da napravimo greške su minimalne. Ako radimo ono što nije u skladu sa našim bićem, našom prirodom, ako nas to što radimo ne čini srećnima, ne širi nas – tada znamo da prihvatamo ono što ne želimo, da radimo protiv sebe i svoje prirode. Svakako, i to je škola i put ka sebi i upoznavanju naših stvarnih potreba i tada treba da smo svesni  da je to naš izbor i da snosimo odgovornost za život koji trenutno živimo.

A život koji trenutno živimo nije ništa drugo nego projekcija naših misli i očekivanja, starih duboko ukorenjenih uverenja, možda sumnji i strahova… Sami smo ga stvorili. Svako od nas je tvorac sopstvene sadašnjosti, tj. onoga o čemu je juče najčešće govorio i mislio.

Sada je možda pravi momenat da se zapitamo kakve su nam misli?

Kakva su nam očekivanja?

Da li želimo samo najbolje za sebe u ovom životu koji živimo?

Ili sumnjamo i strahujemo i plašimo se budućnosti?

Svako od nas ima svoju realnost – sve zavisi iz kog ugla posmatramo život.

Svake  Nove godine se nekako preslišavamo  šta smo sve uradili u toku protekle godine: gde smo bili, koliko smo novca zaradili, jesmo li napredovali u karijeri, jesmo li ostvarili romantičnu vezu, partnerski odnos … Pitamo se svašta, pogotovo ovih poslednjih godina kada se svet nekako ubrzao, kada su svi u nekoj virtualnoj stvarnosti i kada sve manje komuniciramo uživo…

Zato ovo i jeste pravo vreme da zastanemo – ne da bismo se preslišavali i svodili račune, već da bi  se zapitali Šta uistinu želim? Da li sam srećan? Kuda idem? Da li živim u moru kompromisa? Ili živim život kakav sam oduvek želeo?

Kada pročitate ovaj tekst zapišite pitanja na jedan papir i pokušajte najiskrenije da ogovorite na njih. Polako, u miru. A zatim  – probajte da zamislite vaš idealan svet. Slobodno, bez ustezanja. Samo vi možete znati šta je najbolje za vas. Tada zapišite ono što ste zamislili i probajte da ga pročitate svakog dana, barem mesec dana. Onako, kao da čitatelepu  priču ili gledate film – opušteno. Pustite omiljenu muziku i maštajte o toj idealnoj slici svog života – uživtie se u to, osetite ispunjenost, sreću, blagostanje, vitlnost  –  samo 15 minuta dnevno. Videćete promenu već posle nekoliko dana.

Svako od nas zaslužuje život kakv želi, svako od nas je došao u ovo životno iskustvo da proživi veličanstven, divan život. Svako od nas može od ovog trenutka da stvara svoju realnost na temeljima ZDRAVLJA, SREĆE, IZOBILJA, USPEHA.

Dopustite sebi da budete zdravi, bogati, srećni i uspešni. Izadjite iz zamki starih uverenja “da se ne može imati sve odjednom“ MOŽE! Zato i živimo ovaj život – zato smo se i sreli.

Treba samo da se podsetimo kakvi smo bili nekada, kao deca – otvoreni, spremni na igru, bez predrasuda i pogrešnih uverenja. I sve je bilo moguće! Hajde igrajmo se sada – izazivam vas – krenite u igru zvanu ŽIVOT – gledajte očima deteta, ne zanovetajte, pokrenite se! Ne možete reći: “ kriza je, nema se para“ jer ovo što vam predlažem ne košta ništa. Ništa osim VAŠE  ŽELJE  da vam bude bolje i istrajnosti od mesec dana da radite na sebi.

Za kraj ću vam reći još  deset pravila po kojima ja živim:

  1. Moje misli oblikuju moj život
  2. Ono o čemu razmišljam to i privlačim
  3. Ne mogu uticati na tudje životne izbore
  4. Po emocijama znam šta je dobro za mene
  5. Sama biram ono što želim u svom iskustvu
  6. Promišljeno stvaram svaki trenutak
  7. Ovo što sada radim stvara osnovu za sutra
  8. Snaga je uvek u sadašnjem trenutku
  9. Volim sebe baš takvu kakva sam
  10. Svako ima svoju realnost

I da znate, ništa ja to nisam sama smislila. Možda sam samo formirala lepe rečenice, koje moj um prihvata, zahvaljujući divnim ljudima koje sam sretala u životu i od kojih sam učila i kojima sam veoma zahvalna. Možda ću i ja vama biti mali zrak sunca u oblačnom danu.

 

Jelena Milanović
Access Bars Facilitator