fbpx

Šta je to NLP?

Neurolingvističko programiranje (NLP) je najpoznatiji svetski model komunikacije. To je metodologija koja je nastala sedamdesetih godina dvadesetog veka, a osnovali su je Džon Grinder, profesor lingvistike i Ričard Bandler, matematičar i psiholog.
NLP nam služi kako bismo prvenstveno uspostavili dobru komunikaciju sa sobom, sami sebe motivisali, ali i razvili svoje komunikacione sposobnosti sa drugim ljudima. Ova metodologija nam pomaže da uvidimo na koji način možemo prići ljudima kako bismo se bolje razumeli i uspostaviti usaglašenost sa njima, kako bismo ostvarili uspešan odnos ili poslovnu saradnju.

Takođe, uz pomoć NLP-a možemo otkriti i razviti svoje talente, učvrstiti svoje samopouzdanje, osvestiti gde sebe blokiramo u različitim aspektima života i unaprediti svoje sposobnosti za komunikaciju i kreiranje života koji želimo. Pored usavršavanja komunikacije, NLP nam pruža različite tehnike, metode, znanja i veštine koje nam pomažu da se usavršavamo na ličnom i profesionalnom planu.

Šta vam donosi učenje NLP-a ?

Za koga je NLP?

Bez izuzetka za svakoga ko želi da unapredi, obogati i promeni svoj život ili neke njegove segmente. Bez obzira na to koliko imate godina, predznanja, funkcija. NLP će vam omogućiti da unapredite i obogatite sebe i svoj život, a to će imati uticaj i na sve oko vas.

Kako sam se ja našla u NLP-u?

Nikada mi nije ni palo na pamet da ću biti ovde, na ovom mestu gde sam danas i da ću pisati ovaj tekst. Ali Život često zna da nas demantuje, iznenadi, i sve to je za naše najveće dobro. Ako to ne shvatimo odmah, shvatićemo kad dođe vreme. Ja sam shvatila. Posle mog prvog susreta sa NLP-om koji je bio 2009. godine, kada sam završila vikend starter, imala sam ogroman otpor prema neurolingvističkom programiranju. Činilo mi se da je to način koji nas uči kako da manipulišemo ljudima. Apsolutno sam odbila da se time bavim. I danas, kada se toga setim, bude mi smešno, jer zaista nisam razumela poentu. Ovo pišem za sve vas koji ste možda imali slično iskustvo, ili niste na „prvu loptu“ odreagovali pozitivno na NLP. Sve se dešava u vreme kada je najbolje za nas. To tvrdim i stojim odgovorno iza toga. Život me je tome naučio dosta puta.

Učila sam NLP kod četiri trenera. Iskusila sam različite pristupe i shvatila da je uvek, uvek, uvek do korelacije između nas i trenera (čitaj: učitelja) koji nas podučava. Ukoliko rezonirate sa trenerom možete da usvojite znanja koja vam prenosi. Ukoliko ne, onda tražite dalje, nemojte misliti da tehnika nije dobra. Obzirom da se dugo bavim podučavanjem i prenošenjem znanja iz energetskih procesa, zaista znam koliko je važno da se energije učitelja i učenika poklope, ili makar da teže usaglašavanju. Kada sam krenula ovim putem pre više od decenije, putem ličnog razvoja, transformacije i promene, nisam znala koji mi je cilj. Nije mi bilo ni na kraj pameti da ću 2019. godine pisati NLP Master rad, a 2020. završavati da i sama budem NLP trener.

NLP tada nije bio ni u malom mozgu moje svesti i podsvesti. Nisam ga stavila u svoje ciljeve, petogodišnje planove i visionbord – ove. Štaviše, nisam ni sanjala šta će jednog dana postati za mene ova čudesna metodologija ili već naučna disciplina … Zapravo, nisam ni umela ni volela da postavljam ciljeve. Zato što ih nisam razumela, jer ih nisam volela, jer sam mislila da posle ostvarenog cilja nema više ničega. Da je kraj. I da samo ljudi koji nemaju maštu, kreativnost i osećaj šta je sloboda idu putem postavljanja ciljeva, jer ne umeju drugačije, kreativnije. Mislila sam da je kada postavimo cilj to nešto što je zakucano, nešto što nas ograničava, nešto prema čemu smo se obavezali i ako ga ne ispunimo sačekaće nas negde … u životu … Pitala sam se šta ću ako se predomislim? Šta u ako odustanem?
Tada sam mislila da je sve u cilju, ako ga uopšte umem definisati … A nisam umela, jer nisam razumela suštinu. Sve mi je nekako delovalo pogrešno, više kao limitiranje nego kao podsticanje, više kao moranje nego kao traganje i razvijanje …

Danas znam da samo ako znamo gde idemo, možemo tamo i da stignemo. Znam da je učenje i uživanje u putovanju neprocenjivo za nas i naše iskustvo i da nam cilj dolazi kao nagrada za naše putovanje. Znam da kroz to putovanje rastemo, poniremo i uzdižemo se, i da nije uvek lako, ali ako je vredno za nas, vredi se potruditi doći do cilja. Znam da ciljevi mogu de se promene, prilagode nama i našim novonastalim potrebama i da čak možemo i odustati ako shvatimo da to više nije za nas …

Pišem iskreno, onako kako je bilo u mojoj mapi (čitaj: u mom svetu). Takođe znam koliko je bilo otpora prema postavljanju ciljeva, da su to bili moji otpori prema odgovornosti, uspehu, daljem rastu – prema samoj sebi. Osvestila sam koliko je u meni bilo straha od nepoznatog … Taj strah se maskirao i nije se lako prepoznavao, a kroz NLP sam uspela da ga osvestim i sklonim.

U prašumi života gde je bilo svega u ponudi, trebalo je prokrčiti mnoge puteve i pronaći istinski pravac. I on je došao. Istinski pravac. Posle energetskih tehnika koje sam podučavala, istinski pravac, fokus i okvir mi je
došao kroz NLP tehnike i alate. Sa NLP- om, naučila sam kako da prihvatim sebe i dam vremena promeni da se integriše u moj život i sada to mogu da podelim sa vama.