fbpx

Šta je ono što vi doživljavate kao odgovornost, a gde ulazite u krivicu

Danas bih se malo pozabavila sa dve zanimljive stvari koje često pobrkamo – to su odgovornost i krivica

Pa bih da vas pitam: Šta je ono što vi doživljavate kao odgovornost, a gde ulazite u krivicu?

Koliko puta u životu ste osećali krivicu za nešto što uopšte nije vaše, nego ste preuzeli od okoline, možda roditelja ili vama neke bliske osobe? A sve u želji da pomognete.

To se često dešava – kada želimo nekome da pomognemo, kada nam je jako stalo do nekoga, mi tada preuzimamo deo njihovog “tereta”.

Polazeći od toga da svaki čovek ima svoju slobodnu volju i pravo da je iskaže, samim tim svako ima pravo da bira.

Kada bismo to posmatrali sa pozicije da je svako za sebe izabrao takav život koji mu nečemu služi u ovom trenutku, možda bismo manje osećali teret odgovornosti, kao i osećaj krivice za druge ljude.

Ako ste ovih dana ili u ovom trenutku osetili odgovornost, zapitajte se: “Da li je to moja odgovornost? – i ako je vaša, pogledajte šta ćete sa njom, na koji način možete da je rešite i šta ste uradili po pitanju nečega, pa ste odgovorni.

Vrlo je moguće da ćete zaključiti da to i nije vaša odgovornost, da ste preuzeli nešto i da ste to prisvojili kao svoje i da zapravo nemate šta da rešavate.

Krivica

Slično je i sa krivicom.

Koliko puta ste se osećali krivim zato što ste nešto nekome preporučili i zato što ste rekli NE u nekoj situaciji? – i ta krivica je posle tinjala u vama i postala tako jaka da ste na kraju možda i popustili pa rekli DA.

Postoji i druga strana: oni koji ne žele da preuzmu odgovornost i to su osobe kojima je uvek kriv neko drugi, roditelji, partner, život, država …
Nadam se da ne spadate u tu grupu ljudi, a i ako spadate, zapitajte se:

Šta je potrebno da imam svest da svako od nas bira svoj život?

Šta je sve potrebno da imam svest da uvek imam pravo na IZBOR?

Izbor uvek podrazumeva odgovornost

Kada preuzmemo odgovornost u svoje ruke, odgovornost za svoj život, za svoj posao, za svoje zdravlje i kada se posvetimo tome, onda počinju da nam se dešavaju fantastične stvari u životu.

Preispitajte se da li ste predali svoju odgovornost u ruke nekog drugog i stalno tražite izgovore ili prihvatate i tuđu odgovornost.

Ključ je u balansu

Da uzmete svoju odgovornost, da se njome bavite i svojim životom.

Da pustite druge ljude da se bave svojim životom, jer i oni imaju pravo da uzmu svoju odgovornost u svoje ruke i da sami budu odgovorni za svoje izbore.

Želim vam divne septembarske dane pune topline i plodova jeseni.