fbpx

Put Slobodne žene RYL magazin

Koliko si godina provela zaključana u sopstvenoj tamnici, čekajući nekoga ko bi te oslobodio, nekoga ko bi te osnažio i pustio na slobodu?

A nisi ni pomišljala da je ključ kod tebe.

Nisi ni znala da su svi odgovori u tebi. Dok si ih tražila spolja, žena u tebi je patila. Iskustva su se nizala, i nije bilo onog pravog, dubokog osećaja slobode koji imaš samo kad si sama sa sobom u vezi.

Sloboda je na prvu loptu veoma veliki komad u hijerarhiji vrednosti. Nešto je čemu teži svaka svesna osoba koja iole misli o sebi i svom životu. Toliko je vredna da se zbog nje vode ratovi, osvajaju svetovi, daju životi. A u stvari, sloboda je najsitnija čestica našeg unutrašnjeg sveta bez koje nema celovitosti, nema integracije, nema života.

Za svaku od nas sloboda ima drugačije značenje i u nekim segmentima je možemo imati u potpunosti, a u drugim, manje ili uopšte ne.

Koje su to oblasti života gde nemamo slobodu? Ili, preciznije gde sebi ne dajemo slobodu?

Gde smo to vezane i za šta smo tačno vezane, što čini da nemamo slobodu?

U životu nas mnoge stvari drže vezanim, zbog kojih ne možemo da živimo slobodno. Neke od njih vidimo i svesne smo ih, a mnoge ne vidimo. Upravo tu gde ne vidimo, kriju se ključevi naše lične slobode.

Sve ono do čega nam je grčevito stalo, sve ono što nas drži u trpnom stanju i ne dopušta nam da udahnemo vazduh, može biti uzrok naše zarobljenosti, bilo da ga klasifikujemo u “dobro” ili “loše”. Sve što nas drži u polaritetu nas zapravo drži zarobljenima.

 

Radeći decenijama na sebi, ali i sa ženama koje žele da unaprede svoj život, otkrila sam da ima mnogo stvari koje nas čine vezanim:

Emocije koje nas blokiraju, strahovi, stari programi kojih se držimo, navike koje nam više ne služe, porodica, roditelji, deca, partneri, novac, neodlučnost, ljubav, karijera, toksične veze, ovde možete sami nastaviti listu …

Toliko je stvari kojima dajemo značaj, zbog kojih se osećamo vezano, a zapravo tokom prethodnog perioda izolacije, koji nas je pogodio kao i ceo svet, shvatili smo da bez mnogo toga možemo.

Jedino bez čega ne možemo smo Mi sami.

Gubitak sebe, je zapravo gubitak slobode na svim poljima. Kada stavimo sve ostalo ispred nas, kada damo moć i snagu svemu što je spolja, i tako godinama … U jednom momentu shvatimo da više nemamo sebe.

Iz iskustva znam da je to saznanje kod mnogih veliki signal buđenja, znak da moramo nešto uraditi kako bismo se vratile sebi i svom životu. Znak da moramo pronaći ključ. Ključ lične slobode. Ključ povratka sebi.

Za svaku od nas ključ povratka sebi može se razlikovati u odnosu na ono što nam je potrebno, a svakako postoje i neke zajedničke tačke o kojima vredi razmisliti. Ono što bi nam moglo pomoći u tome su ključevi koji mogu otključati neka vrata koja smo davno zatvorili. Razmisli, koji od ovih ključeva bis najpre upotrebila da se otključaš?

 

DESET KLJUČEVA LIČNE SLOBODE

1. Dozvola – daj sebi slobodu da budeš to što jesi bez obzira na okolinu, tuđa očekivanja, strah da li ćeš biti prihvaćena.
2. Iskrenost – Brutalna iskrenost. Prema sebi i za sebe, bez lažnih slika i lica kojima si se možda do sada predstavljala svetu – (imaš pravo da budeš slaba, imaš pravo da promeniš mišljenje, da tražiš pomoć …)
3. Granice – prema svima i svemu što te je do sada ugrožavalo, i svugde gde nisi umela da ih postaviš. Hrabro, nežno i dos­ledno – postavi granice i daj sebi slobodu
4. Dopuštanje – dopusti ljudima da budu to što jesu, nemoj se truditi da menjaš bilo koga osim sebe. Dopuštanje da sve ima pravo da postoji je put do slobode.
5. Davanje – da li više primaš ili daješ? Uvek je lakše davati, nesebično i radosno. Da­vanje je znak nesebičnosti, širokogrudos­ti. Davanjem usrećujemo druge ljude. Ipak ravnoteža sa primanjem mora postojati …
6. Primanje – Pitanje je zapravo, koliko si spremna da se otvoriš ka primanju? Ko­liko si spremna da primiš komplimente, poklone, nežnost, pažnju, ljubav, novac – bez potrebe da uzvratiš, bez osećaja da si dužna? Ovde leži tvoj kapacitet za uspeh u mnogim poljima
7. Oproštaj – oprosti zbog sebe i oslobodi se. Oprosti i sebi i drugima i kreni slobod­no u život. Možda ćeš reći da je lakše reći nego učiniti, ali probaj jednu malu vežbu koju sam naučila od jednog mog učitelja:

Nabavi jednu svesku i 40 dana deset puta napiši: Opršatam sebi za sve što jesam i nisam učinila do sada. Ako preskočiš jedan dan, kreni od početka.

8. Doprinos – doprinos oslobađa, pruža os­ećaj svrhe, i radosti. Svaki put kada svojim bivanjem ili delanjem možeš biti doprinos nekome, to te uzdiže.
9. Zahvalnost – je prečica do mira, radosti i spokoja. Zahvalnost nam donosi obilje i oslobađa nas negativnih emocija.
10. Izbor – izbor da budeš i činiš ono što sma­traš da je najbolje za tebe i tvoj život. Izbor nosi odgovornost i daje ti slobodu. Samo tvoju. Bez obzira na sve.
I zapamti: Ti si ključ svog života. Ti si ključ svojih izbora, svoje mape, svog opstanka. U tebi se nalaze svi odgovori koji su ti potrebni. Imaš sposobnost da otvoriš sva vrata.

Ukoliko želiš da kreneš putem slobodne žene, pozivam te da se priključiš grupnoj online radionici Sexualnost. Novac. Sloboda. Od 09.09.2020. za sve uplate do 05.09.2020. važe posebni uslovi.

Tekst napisala Jelena Milanović za RYL Magazin: https://ryl.rs/put-slobodne-zene/