fbpx

Kafa sa samim sobom

Pre par dana sam došla iz Sarajeva, poznatog po meračenju u ispijanju kafe. U raznim susretima sa interesantnim ljudima, upoznala sam jednog sjajnog gospodina koji je rekao rečenicu koja mi je, evo ostala da odzvanja u ušima:

“Obavezno svakog dana na pauzi idem na kafu sa samim sobom ” – wow!

Kako jednostavan recept – lepo formulisan i mnogo koristan.

Zamislila sam se i počela da se preispitujem kada sam poslednji put to učinila ?? Radim eneregetske tretmane sebi i drugim ljudima, ponekad meditiram, čitam, pišem … Ali na kafu sa samom sobom nisam otišla duuuugoooo. Ako ne računamo onu koju pijem ujutru. Razmišljam, možda bi izlazak sa sobom bio nešto potpuno drugačije, doterati se, pronaći neki lep kafe, poručiti kafu ili čaj i popiti sa samom sobom. Bez telefona, bez mailova, bez ometača. Dopustiti da te ispuni tišina i popričati sa sobom, onako iskreno, dobronamerno i toplo. Kao sa najboljim prijateljem, kao sa osobom do koje nam je stalo najviše na svetu….

A vi? Kako provodite ove prekrasne dane miholjskog leta? Smejete li se, šetate li po prirodi? Družite li se sa ljudima? Pijete li kafu sa samom / samim sobom?
Ili ste možda umorni od mnogo obaveza i posla i nemate vremena “glavu da promolite kroz prozor” a kamoli da šetate…
Znam …. Ja sam bila ovaj drugi slučaj mnogo godina … Prvo je trebalo završiti sve obaveze na poslu, pa kod kuće, (tako su nas učili), a onda ako ostane vremena za sebe, za neku razonodu super, a ako ne, više sreće drugi put… A vremena (u mom slučaju) nikada nije bilo dovoljno ….
Godinama sam se stvarno trudila da sve završavam na vreme, a posao mi je bio vezan za striktne vremenske rokove. Trudila sam se da sve oko mene bude u savršenom redu…
Eeee tu je caka … Savršeni red ne postoji. To je iluzija. Uvek neko bude nezadovoljan u našoj težnji da ostvarimo “savršeni red”. A najčešće smo to mi sami.
Onda krene nezadovoljstvo, osećaj da nismo dovoljni, ulazimo u pogrešnost sebe da ne radimo stvari kako treba, ne umemo da se organizujemo i tako u krug … Mislimo “nije lako” organizovati se i priuštiti sebi malo “lufta”.

A ustvari jeste! Lako je!

✔Ako sagledamo gde nam “vreme curi”.
✔Ako pitamo čarobno pitanje – KAKO MOŽE BITI JOŠ LAKŠE OD OVOGA?
✔Ako stavimo na papir staru dobru šemu hitno – bitno.

Kako?

✏Nacrtajte jedan kvadrat i podelite ga na 4 polja.
📌U gornje levo polje upišite sve što je zaista hitno da se uradi u ovom trenutku.
📌U gornje desno polje upišite sve što je zaista bitno da se uradi u ovom trenutku.
📌U donje levo polje upišite sve što je bitno, ali nije hitno.
📌U donje desno polje upišite sve što nije ni hitno ni bitno u ovom trenutku, što možete uraditi i za nedelju ili mesec dana.

Na ovaj stari provereni način možete “raspremiti” svoje obaveze i lako odrediti prioritete kako biste imali dovoljno vremena za sve one male stvari koje nam čine život lepšim i životnijim.
I onda nema izgovora da ne možete na kafu sa samim sobom – najboljom osobom koju ste ikada sreli u životu.

Ljubim vas i želim vam što više samo vaših trenutaka u ovim divnom životu!

Od srca❤

Jelena