fbpx

Moja knjiga IZABERI SEBE – povod za intervju za Aska portal

1. Kako ste došli na ideju da napišete knjigu i podelite ovu priču?

Kada vas život dovede do tačke da shvatite da niste više ista osoba, da ste se toliko promenili da više ne prepoznajete sebe i svoje reakcije, a da vam se to ni malo ne dopada, onda dodje vreme za generalno sređivanje svog života. Svako od nas ima situacije kada mu se ne sviđa u kom pravcu mu ide život. Često se opiremo tim malim znacima koji nam ukazuju da smo skrenuli i “teramo dalje”, po principu autopilota i mislimo “sve će se srediti”. E pa, neće se srediti dok se mi ne probudimo! Potrebno je da se pogledamo u ogledalao i obavimo jedan ozbiljan razgovor sa osobom koju vidimo u odrazu. To se meni događalo više puta i svaki put je bilo veoma poučno, a ponekad i bolno. I što je najvažnije, donelo mi je promenu. Onu koja mi se dopadala.
Ideja da napišem knjigu tinja u meni još od vremena kada sam bila devojčica koja je osvajala prve nagrade na takmičenjima iz srpskog jezika. Od vremena kada sam noću čitala knjige, a ujutru neispavana išla u školu … Ali nikada nisam znala da ću napisati svoju prvu autorsku knjigu o sebi i svom životu. Zapravo nisam znala da će mi život dati toliko materijala da mogu da napišem i tri, četiri knjige …
Moja knjiga je namenjena svim ženama i posebnim muškarcima koji razumeju finu žensku dušu. CIlj moje knjige je da kažem ljudima da bez obzira šta nas u životu snađe, bolest, gubitak, bolest deteta, drame sa prordicom ili na poslu, traume iz detinjstva … uvek možemo naći izlaz i uvek možemo izabrati SEBE. Ja svojim primerom pokazujem da je zaista sve moguće. Ako sam mogla ja, može i svako drugi, samo ako to IZABERE.

2. Šta tačno znači da se ne plašimo bola, postoji li način da se pripremimo za teške trenutke u životu ili izbore?

Život ili Bog nam uvek da onoliko koliko možemo da podnesemo ili ponesemo. Često sam poželela da mogu manje da ponesem i da moj bol bude manji, ail avaj! Svi smo ovde došli sa nekim zadacima i lekcijama koje moramo da prođemo. Bolne situacije u životu su lekcije koje nas uče da postoje i drugi načini i ponavljaju se sve dok se ne savladaju. Ukoliko stalno bežimo od nečega, to će nas pre ili kasnije stići. Ne možemo se pripremiti za teške trenutke u životu. Ono što možemo je da promenimo način razmišljanja, da biramo nešto drugo za sebe. To zvuči malo nejasno nekome ko nije otkrio čaroliju rada na sebi, pa ću dati plastičan primer:
Ujutru kada se probudimo i osećamo se kao da nas je “pregazio voz” imamo dve opcije
1. da ceo dan budemo nervozni i ljuti, ceo dan da se žalimo i prenosimo to i na druge ljude, ili 2. da osvestimo odmah ujutru to naše stanje i kažemo : “ok, sada hoću to da promenim! Hoću danas da budem srećna i radosna! Živa sam, probudila sam se u svom toplom krevetu, vidim, čujem govorim! Toliko je razloga da danas budem dobre volje”
To znači BIRATI NEŠTO DRUGO ZA SEBE. Kada nam život zadaje zadatke, naša reakcija na njih je pokazatelj našeg stepena razvoja.

3. Šta znače termini „slučajno vođena“, „put koji nas vraća sebi“ i „izabrati sebe“, kako ste vi došli do tih saznanja?

Slučajno vođena je prvobitni naziv knjige – slučaj ne postoji u korenu reči slučaj je luča, a luča je svetlost. Knjiga je roman koji počinje kroz jednu priču gde mene put, jednog jutra na moru “slučajno povede” do jednog starog mlina i do jedne bake koja se zove Nada. Ona je pored mene i glavni lik u knjizi. To je ona Nada koju svi treba da imamo u srcu, a koju sam ja vremenom izgubila. To je bio početak mog puta koji me je vratio sebi. U svim mojim dosadašnjim iskustvima / zadacima sa kojima sam došla, a bilo ih je dosta, za jedan život čak i previse, svaki put kada nisam IZABRALA SEBE bilo je bolno.
IZABERI SEBE je za mene postao ultimativni način života – dakle “Uradi sve što treba da ne izdaš sebe, tj da izabereš sebe!” – bilo da se radi o deci, partneru, poslu, porodici ili prijateljima. To nije sebičnost, to znači držati se svoje istine, onoga što je za moje biće najbolje. Jer kada smo u redu sa sobom, kada smo centrirani, u balansu sami sa sobom, onda su svi oko nas u redu..
Do ovih spoznaja sam došla kroz svoja životna iskustva i naravno u radu sa svojim klijentima.

4. Da li je moguće biti uspešna i zadovoljna žena na svim poljima života, u današnje zahtevno vreme?

U vreme kada je sistem vrednosti potpuno poremećen, kada je porodica kao osnovni temelji društva uzdrmana, nije ni malo lako održati balans na svim poljima života i biti uspešna i zadovoljna žena. Potrebno je da se probudimo. Potrebno je da poradimo malo više na sebi i da se vratimo svojoj ženskoj prirodi.
U knjizi baka Nada kaže :
– Vi žene ste hrabre i snažne i važne! Postale ste sve, samo ne žene! Htele ste da nosite pantalone, borile se za ravnopravnost i eto vam sada! A onda vam ne valjaju muškarci, nisu dovoljno snažni da sa vama izađu na kraj! Sada vi vozite bolja kola, vi zarađujete više od njih i borite se za pravdu! A izgubile ste svoju pravu moć, moć žene. Patite i to krijete..
Dakle, suština je da se vratimo same sebi, da otkrijemo šta su uistinu naše želje, naši snovi. Koja je naša misija? Svaka od nas je posebna i fantastična sa svojim univerzumom koji nosi, sa svojom ženstvenošću koju krije duboko u sebi, sa svojom snagom koja je veća nego što može da zamisli. A mi smo se sakrile iza nekih zidova, titula, paravana i živimo kao automati.
Samo kada smo zadovoljne sobom i svojim izborima možemo dati najbolje od sebe porodici, društvu, životu.

5. Kako da se izborimo da našim unutrašnjim željama, sa onim što nam društvo nameće i možemo li sve to da izbalansiramo?

Veoma je važno da napravimo razliku šta su to naše želje, a šta nam to društvo, vaspitanje, nasleđe i porodica nameću. Mnogo je stvari koje smo samo pokupile od nekog drugog – to su projekcije, očekivanja, uverenja koja smo nasledili od naših majki, baka, prabaka i tako u nedogled…
Kada razdvojimo, šta je ono što je stvarno naše, koje su istinske želje našeg srca, onda nećemo morati da se “izborimo” za to, već će nam se putevi sami otvarati.
Dakle, rad na sebi, otvaranje sebe, prihvatanje svog života – to je put. To je način da izbalansiramo svoj život i sve ono što savremeno doba zahteva od nas.

6. Postoji li neka poruka koju želite da pošaljete ženama?

Poruka za svaku ženu je da postane svesna svoje moći koja se nalazi unutar nje i da nađe način da se sa njom ponovo poveže. Ja održavam interaktivne radionice gde se upravo to radi – Povezivanje žene sa svojom izvornom moći.Šta god da te u životu snađe, uvek IZABERI SEBE!

Hvala vam na inspirativnim pitanjima.