fbpx

Da li čujete poruke svog tela

Kao i svi vi, i ja prolazim kroz promene koje nisu uvek prijatne i poželjne. One su jednostavno deo neke veće slike, koju možda u datom trenutku ne vidim, ali znam da postoji i znam da je za moje najveće dobro. U jednom takvom periodu bila sam protekle dve nedelje i intenzivno promišljala o tome na koje sve načine zapostavljamo sebe i ne čujemo glas svog tela?

Kad nas život demantuje

Sve to radimo pod parolom: Mogu ja sve, ja sam snažna, jaka, meni ništa ne može da bude… E, onda se život potrudi da nas demantuje i da nam pokaže kako u stvari postoji vreme za sve. Vreme za odmor, vreme za resetovanje i povlačenje u sebe … I ako se oglušimo nekoliko puta o taj poziv, onda se mogu desiti i neke ozbiljnije situacije u kojima smo zaista prinuđeni da se posvetimo sebi više i duže …

Zato vas sada ja pitam:

Da li čujete poruke svog tela?
Da li znate šta je ono što vam telo poručuje i na koji način telo komunicira sa vama?
Da li prepoznajete te fine suptilne mehanizme govora tela vama lično, tela koje vam se obraća na način da kaže: Stani, pogledaj me, vidi šta se dešava!  Bilo da je u stomaku, glavi, ili ukočenost nekog dela tela, da li stanete i oslušnete? Poruke tela koje kaže – Potreban mi je odmor, samo to mi daj!
I da li pitate – Telo, koju mi poruku šalješ? Šta želiš da znam?

Pri tom, ne mislim da budete kao hipohondar koji stalno nešto osluškuje i plaši se šta nije u redu sa njim, već mislim da pokušate da ostvarite duboku povezanost i svesnost svog tela, kada ste potpuno sigurni i znate koju vam poruku telo šalje.

Kako komunicirati sa telom

Možete koristiti i jedno lepo pitanje za komunikaciju sa telom:
“Telo šta ti je potrebno? Telo, šta mi kroz ovaj intenzitet želiš reći? Šta mi kroz ovaj intenzitet želiš pokazati?

I kada postavite to pitanje, ne tražite odgovor iz vašeg logičkog uma, već dopustite da čujete stvarno šta vam vaše telo poručuje. Kada se utišate i kada se zaista otvorite za  komunikaciju sa telom, onda dolazi do fantastičnih otkrića i do velikih spoznaja i saznanja.

Šta se dogodi kada ne slušate telo

Meni su se u roku od nedelju dana dogodile dve stvari :
Prvo sam izvrnula levi članak i to veoma nezgodno. Naravno, odmah sam pokrenula telesne procese, ćelijsko pamćenje, MTVSS, Kvadratni koren iz -1, i uspela sam da izbegnem bilo kakve medicinske intervencije. Jako sam zahvalna svom telu, jer kroz te telesne procese, koje ja inače radim i podučavam ljude, moje telo drugačije reaguje. Međutim, telo mi je i dalje pokazivalo a ja to nisam baš čula kao upozorenje da usporim, da smanjim posao i da se fokusiram na sebe i svoje telo, i onda sam dobila njaku virusnu prehladu koju sam ignorisala par dana …

Tada sam konačno morala da otkažem sve svoje obaveze i da poslušam svoje telo i da se odmaram nekoliko dana. Danas dok čitate ovaj mail, ja sam već dobro, ipak sam izvukla jedno novo učenje o sebi i svom telu – a to je da ne zanemarujem njegove znake i glasove kada komunicira sa mnom, već da shvatim da ga treba poslušati i dari mu odmor.

Može i drugačije

Zamislite kada biste zaista uspostavili komunikaciju sa telom i kada biste ga shvatili ozbiljno,kako bi vaš život izgledao?
Kako bi bilo kada biste osluškivali svoje telo i kada biste mu davali hranu kada je njemu potrebna, a ne po časovniku?
Kako bi bilo kada biste uhvatili ritam sa vašim telom ?
Možete li zamisliti koliko bi vam život bio drugačiji i lakši.

Kako vam se čini sve ovo? Probajte sa ovim pitanjima i pišite mi o svojim iskustvima.